Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Diferències entre proves i tests de detecció de la Covid-19

09-11-2020
Diferències entre proves i tests de detecció de la Covid-19
Des de l'inici de la pandèmia, els ciutadans anem aprenent cada vegada més sobre els tipus de proves que permeten detectar i conèixer la nostra situació davant la Covid-19, produïda pel virus SARS-CoV-2. Ja no es limiten a les proves PCR o als tests serològics. Des dels últims mesos, els tests d'antígens han estat cada vegada més presents.

El test d'antígens detecta el virus de manera molt ràpida. En 15 minuts és possible saber si el pacient és positiu en Covid-19. Aquests tests han anat millorant i serien ideals per fer cribratges massius a la població, descongestionaria el sistema sanitari i permetria tenir un control molt més exacte de l'evolució de virus sobre la població. Els avantatges d'aquests test permeten fins i tot fer la prova en el domicili d'un cas sospitós, de manera que es redueix el risc de contagi a altres persones.

D'altra banda la PCR, que correspon a les sigles "Reacció en Cadena de la Polimerasa" en anglès, permet detectar el material genètic d'un virus. Quan la prova PCR no detecta aquest material genètic, podem saber que la persona no està infectada. Si la detecta, està clara la infecció. Pel que fa a el temps d'anàlisi, una prova PCR es pot obtenir en diverses hores, i depèn de la saturació dels laboratoris, alguns dies. És per això que en els casos de persones amb símptomes s'ha prioritzat la seva anàlisi, per davant dels casos de contacte proper.

Finalment hem de tenir en compte el test serològic, realitzat mitjançant una gota o anàlisi de sang. En aquest cas, es detecten els anticossos que ha produït el nostre cos davant la infecció de la Covid-19. La forma de detecció té en compte els tipus d'immunoglobulines (IgM i IgG). Una IgM positiva, evidenciaria una infecció recent. En canvi, una IgG positiva indicaria que el pacient va superar la infecció en el passat i que ha generat immunitat contra el virus. En el cas de presentar tant una IgM com IgG negativa, el ciutadà no hauria estat en contacte amb el virus. Un dels riscos d'aquest test és que la persona s'hagi infectat molt recentment i encara no s'hagin generat anticossos contra la Covid-19. Per aquesta raó, aquests tests no es recomanen per diagnosticar persones amb infecció activa, però són molt efectius per identificar infeccions ja resoltes o persones immunitzades.


A ADN Institut creiem que la millor opció és realitzar un test diagnòstic (PCR, LAMP o antigen) quan hi ha sospita de contagi o quan ja han aparegut símptomes i un test serològic als 15 dies d'haver-se infectat, per comprovar si hem superat la infecció i hem generat immunitat.

Demana cita i t'assessorem al respecte.