Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Genètica i nutrició: com aconseguir una dieta personalitzada

18-01-2021
Genètica i nutrició: com aconseguir una dieta personalitzada
Sabies que el nostre ADN fa que cada un de nosaltres responguem de forma diferent a la ingesta dels mateixos aliments i és determinant en l'aparició de malalties o trastorns nutricionals? En aquest article t'expliquem per què, i com és de necessària la nutrigenètica per a la nostra salut.

L'ADN està format per més de 3.000 milions de lletres (A, T, C i G) organitzades per crear unes instruccions que són indispensables perquè qualsevol organisme es formi, creixi, es reprodueixi i funcioni. Cada un de nosaltres porta una combinació de lletres diferent, i on una persona presenta una "A", una altra presenta una "G". Aquestes variants en l'ADN es coneixen amb el nom de polimorfimos o SNPs (de l'anglès, single nucleotide polymorphism) i expliquen les característiques i diferències que presentem cada un de nosaltres a nivell físic, però també defineixen la nostra personalitat, la predisposició que presentem a patir malalties o infeccions, o la resposta que tenim davant els medicaments o els aliments que ingerim a través de la dieta. Precisament, la interacció entre la genètica i la nutrició ha estat raó d'estudi de molts assajos científics durant els últims anys. Els mateixos han permès comprovar com les variants genètiques influeixen en la manera de metabolitzar els aliments, provocant en alguns casos l'aparició d'intoleràncies alimentàries o modulant el risc o progressió de diverses malalties.

Així doncs, la nutrigenètica estudia l'ADN de les persones per conèixer com el seu organisme respon a la ingesta de diferents aliments, i també analitza variants genètiques associades a malalties o a trastorns relacionats amb la nutrició, com són l'obesitat o la diabetis. Entre les variants genètiques més rellevants i per a les que es coneix perfectament la seva interacció amb els aliments podem destacar un parell d'exemples:

  • La variant C / T-13910 en el gen MCM6: aquesta variant provoca un dèficit de lactasa (l'enzim encarregat de digerir la lactosa a l'intestí prim) quan acaba el període de la lactància. Aquelles persones que presentin aquesta variant comencen a perdre activitat de l'enzim a partir dels dos anys i poden presentar intolerància a la lactosa en l'edat adulta, patint nàusees, diarrea, inflor, flatulències o rampes estomacals després de la ingesta de productes làctics. En aquests casos, es recomanarà la retirada de la llet i de derivats làctics.
  • La variant rs1801133 situada al gen MTHFR: aquest gen codifica per un enzim implicat en el metabolisme de l'àcid fòlic i la presència d'aquesta variant en l'ADN produeix un increment d'homocisteïna en sang, que s'associa al seu torn a un increment del risc de patir cardiopatia isquèmica. Així, totes aquelles persones portadores de la variant hauran d'establir uns requeriments nutricionals específics.

Els tests nutrigenètics permeten conèixer el perfil genètic d'una persona per poder així dissenyar una dieta personalitzada. Les intervencions dietètiques són, sovint, de gran utilitat per millorar la qualitat de vida de les persones, però també per prevenir o optimitzar el pronòstic de malalties cròniques.

ADN Institut ha signat recentment un acord amb ADN Nutritest per comercialitzar el test nutrigenètic més avançat de mercat, el qual permet mesurar la resposta de l'organisme davant els aliments per corregir una dieta incorrecta i millorar els hàbits alimentaris per aconseguir així un estil de vida més saludable . Aquest test nutrigenètic es realitza a partir d'una simple mostra de saliva i inclou l'anàlisi de 50 gens diferents. Per comprendre els resultats de qualsevol test nutrigenètic, és imprescindible la intervenció d'un especialista en nutrició. Per aquesta raó, ADN Nutritest inclou una visita de 30 minuts amb una dietista que t'ajudarà a interpretar l'informe i et oferirà pautes nutricionals i indicacions i recomanacions personalitzades.

 

Aconsegueix el teu test nutrigenètic ADN Nutritest aquí