Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Causes de la infertilitat masculina

11-12-2020
Causes de la infertilitat masculina
Generalment, el terme infertilitat engloba dos conceptes diferents com són l'esterilitat i la infertilitat. L'esterilitat es defineix com la impossibilitat per aconseguir un embaràs malgrat tenir relacions sexuals freqüents i sense mètodes anticonceptius durant, com a mínim, un any (o mig any en el cas de dones de més de 35 anys). En canvi, la infertilitat es defineix com la impossibilitat d'aconseguir que un embaràs arribi a terme, és a dir, de tenir un nadó sa. Tots dos trastorns són un problema comú, ja que afecten al 17% de la població o, el que és el mateix, 800.000 parelles a nivell espanyol. La infertilitat afecta per igual a homes i dones. De fet, s'estima que el 40% de la infertilitat són per causes d'origen masculí, un altre 40% per causes femenines, i un 20% d'origen desconegut.

Les causes més freqüents d'infertilitat masculina són les que afecten a la producció i qualitat dels espermatozoides, però pot sorgir també per desequilibris hormonals, obstrucció o absència dels conductes implicats en el recorregut del semen durant l'ejaculació, així com per la presència de malalties de transmissió sexual, l'estil de vida o l'edat.

Causes genètiques de la infertilitat masculina

El 30% de les causes d'infertilitat són d'origen genètic i es deuen a alteracions en l'estructura o seqüència de l'ADN, donant lloc a anomalies numèriques o estructurals dels cromosomes o a mutacions en un o més gens del nostre genoma. La infertilitat masculina d'origen genètic no sol provocar altres símptomes més enllà dels problemes per aconseguir un embaràs, de manera que l'única manera de confirmar el diagnòstic és mitjançant un test genètic que analitzi les causes més comunes:

 

  • Microdelecions del cromosoma Y: es tracta de petites pèrdues de material genètic en el cromosoma Y que provoquen un dèficit en la producció d'espermatozoides i, per tant, infertilitat. És la causa genètica d'infertilitat més freqüent.
  • Mutacions en el gen de la fibrosi quística (CFTR): les mutacions en aquest gen provoquen una absència dels conductes deferents en l'aparell reproductor masculí, impedint que els espermatozoides puguin sortir per la uretra amb l'ejaculat. S'estima que la freqüència d'homes portadors de mutacions en aquest gen s'eleva fins 1/50.
  • Síndrome de Klinefelter: mitjançant un simple cariotip (conjunt de cromosomes d'una cèl·lula ordenats segons la seva morfologia i grandària) pot detectar-se aquesta síndrome, causada per la presència d'un cromosoma X extra (XXY) i que afecta a 1 de cada 660 homes. Com a conseqüència, aquests pacients no produeixen espermatozoides o presenten una molt baixa producció dels mateixos i, per tant, tenen problemes de fertilitat. S'estima que el 20% dels pacients afectats per aquesta malaltia presenten Síndrome de Klinefelter en mosaic, el que significa que algunes cèl·lules del seu cos són normals, mentre que a d'altres els sobra un cromosoma X. En aquests casos els signes són més lleus i són pacients que solen assabentar-se de la seva condició en l'edat adulta al tenir problemes de fertilitat.
  • Homes amb un cromosoma Y extra: encara que aquests homes poden presentar un valor d'espermatozoides normal, els seus espermatozoides solen tenir anomalies cromosòmiques i aquests individus també manifesten signes d'infertilitat. Com en el cas anterior, aquests pacients solen diagnosticar-se en edat adulta mitjançant la realització d'un cariotip.Infertilitat masculina causada per malalties de transmissió sexual

Les malalties de transmissió sexual (MTS) són infeccions causades per bacteris, virus o fongs que es transmeten d'una persona a una altra a través del contacte sexual i que poden ser la causa de problemes de fertilitat tant en dones com en homes. En els homes, les MTS poden provocar inflamació dels testicles, la pròstata o la uretra, i poden obstruir els conductes seminals, alterar el pH del semen o provocar l'aglutinació d'espermatozoides. A més, els microorganismes responsables de la infecció poden afectar directament als espermatozoides, afectant la seva qualitat, mobilitat i quantitat. Al igual que ocorre en les dones, les infeccions causades per clamídia, gonorrea, i micoplasma són les tres MTS més freqüents que produeixen dany en l'aparell reproductor masculí i provoquen problemes de fertilitat.Conèixer la causa de la infertilitat és útil per accedir a tractaments efectius o escollir, si cal, la tècnica de reproducció assistida més convenient en cada cas. ADN Institut ofereix un test genètic que permet identificar la causa de la infertilitat en la parella: ÒptimaTest Fertilitat. Aquest test analitza les causes genètiques més freqüents d'infertilitat masculina i femenina, alhora que permet identificar si hi ha malalties de transmissió sexual que puguin afectar la seva fertilitat.


Vols conèixer més sobre ÒptimaTest Fertilitat? Clica aquí.