Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Coronavirus i embaràs, què cal saber?

25-03-2020
Coronavirus i embaràs, què cal saber?

Si estàs embarassada i estàs preocupada per saber com afectarà la situació actual a causa del coronaviurs COVID-19 (o SARS-CoV-2) a la teva salut o la del teu nadó, a continuació et responem a alguna de les preguntes que aquests dies inquieten a les pacients, així com recomanacions i consells a seguir en diferents situacions. 

Cal recordar que al tractar-se d’un nou tipus de virus, desconegut fins el passat desembre de 2019, les dades són encara limitades i cal actualitzar-les constantment a partir dels resultats derivats dels nous estudis.  

 ADN Institut ha decidit mantenir el seu compromís amb les dones embarassades i per això segueix oferint el test prenatal no invasiu, mentre la resta de tests genètics no urgents s'han ajornat. 

Afecta més la COVID-19 a dones que a homes?

No, es considera que el virus SARS-CoV-2 contagia per igual a dones i homes. De fet els estudis realitzats fins a dia d’avui demostren que la proporció d'infectats dones: homes és molt similar.

 

Tinc més risc d'infectar-me si estic embarassada?

Encara que les dades que tenim a dia d'avui encara són molt limitades per ser COVID-19 un nou coronavirus, s'estima que la taxa d'infecció de les dones embarassades és comparable a la d'una dona adulta, i que en cas d'infecció el quadre clínic és semblant al de la població jove i sana. No obstant això, l'Organització Mundial de la Salut alerta que les dones embarassades es poden veure afectades de manera greu per algunes infeccions respiratòries (com la grip) a causa de que els seus cossos pateixen tot un seguit de transformacions immunològiques durant l'embaràs. Les embarassades, igual que la resta de la població, han de prendre mesures de protecció contra el coronavirus i en cas de contraure algun símptoma han d'informar el personal mèdic.

 

Com puc protegir-me del coronavirus si estic embarassada?

Les mesures de protecció davant la COVID-19 que han de prendre les dones embarassades són les mateixes que les de la resta de la població:

- Tenir una bona higiene i rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o desinfectant a base d'alcohol

- Mantenir la distància de seguretat de metre i mig amb les altres persones i evitar llocs concorreguts o aglomeracions

- No tocar-se els ulls, el nas o la boca sense abans haver realitzat un correcte rentat de mans

- Cobrir la boca i el nas per tossir o esternudar

 

Es transmet el coronavirus al fetus durant l'embaràs?

A dia d'avui no hi ha evidències que suggereixin que en cas d'infecció per COVID-19 la mare pugui transmetre el virus al fetus (transmissió vertical). De fet, els estudis que s'han realitzat fins a la data a la Xina, on ja hi ha dades sobre embarassades infectades per COVID-19 que han donat a llum, assenyalen que la transmissió vertical del virus és improbable ja que tots els tests realitzats als 43 nadons nascuts vius han donat negatiu.

Més recentment, s’ha publicat a la premsa que un nadó a Regne Unit i tres a Xina haurien donat positiu a les proves del COVID-19. Cal remarcar, però, que en cap dels casos s’ha pogut demostrar que el nadó s’hagi contagiat a l’úter i els experts apunten que el més plausible és que s’hagin infectat després de néixer. En aquest sentit, és important recordar que, un cop finalitzat el part, i en cas que la mare sigui positiva per COVID-19, aquesta pot infectar el seu nadó a l'estar els dos en contacte. Per aquesta raó, es prenen mesures d'aïllament entre la mare i el nadó de fins a 14 dies.

Si analitzem la informació que tenim sobre els altres dos coronavirus que han causat síndromes respiratoris a la població en el passat i per als que disposem de més estudis (el virus SARS el 2002 i el MERS a 2012), les dades en embarassades demostren que en cap cas hi va haver transmissió de virus de la mare al nadó.

 

Què he de fer si tinc símptomes?

Les autoritats sanitàries recomanen evitar acudir al centre d'atenció primària, a l'hospital o a la farmàcia si els símptomes no són greus, ja que d'aquesta manera evitarem desplaçaments innecessaris i possibles exposicions al virus. Per aquesta raó, es recomana que en cas de presentar símptomes lleus (febre, tos, o malestar general) es contacti amb el 061 o es faci el seguiment mitjançant l'app que ha posat en marxa recentment la Generalitat de Catalunya, Stop COVID-19 Cat. Aquesta aplicació mòbil serveix perquè qualsevol persona pugui informar dels seus símptomes i fer-ne un seguiment a mida en funció de cada cas particularment.

 

He de realitzar-me un test de COVID-19?

Actualment, i a causa del nombre limitat de tests i recursos de laboratori a Espanya, hi ha un criteri de selecció per prioritzar aquelles persones a les que es realitzarà una prova de detecció per COVID-19. A dia d'avui, i a l'espera que arribin tests de detecció ràpida, el Ministeri de Sanitat prioritza la realització de la prova als grups de risc, és a dir, al personal sanitari i a la població major de 60 anys. A més, i segons el criteri de metge, poden realitzar-se tests a pacients que mostrin un quadre clínic compatible amb una pneumònia causada pel virus, amb símptomes evidents com tos, febre i dificultat per respirar, i que a més hagin estat en contacte amb una persona infectada. En aquest context, i encara que el simple fet de tenir símptomes no és motiu suficient per a justificar la realització d'un test a la població en general, l'OMS recomana prioritzar a embarassades que presentin signes compatibles amb una infecció per COVID-19.

 

Què passa si dono positiu per COVID-19?

En el cas que la mare no presenti símptomes de gravetat, la infecció per COVID-19 no és una indicació de finalització immediata de l'embaràs per si sola, per la qual cosa es recomana no avançar el part ni practicar una cesària si no hi ha altres complicacions. Encara que hi ha poques dades a dia d'avui, els estudis previs realitzats en dones embarassades a la Xina semblen indicar que la infecció no comporta complicacions en el desenvolupament de l'infant. Igualment, en cas que una embarassada doni positiu per COVID-19, es recomana començar un control estricte de l'embaràs, per controlar si eventualment hi ha un retard del creixement intrauterí del nadó o hi ha riscos de part prematur. Cal remarcar que no existeixen evidències que infectar-se de COVID-19 incrementi la possibilitat de patir un avortament espontani.
Aquelles infectades que no estiguin de part, i en cas que presentin simptomatologia lleu, poden realitzar l'aïllament al seu domicili.

 

Puc fer el test prenatal no invasiu durant l'estat d'alarma?

L'Organització Mundial de la Salut considera que totes les embarassades, fins i tot aquelles amb símptomes o fins i tot confirmades per la COVID-19, tenen dret a rebre atenció prenatal (i també neonatal i postnatal) d'alta qualitat. No obstant això, s'aconsella que es redueixi al màxim el nombre de visites als hospitals, pel que generalment s'ajornen o cancel·len totes aquelles cites que no són prioritàries (o es fan visites telemàtiques quan no és necessària la revisió presencial, com per exemple en el cas de cites amb les llevadores). Encara s'ajornin totes aquelles visites no preferents, l'embaràs produeix situacions en què alguna de les revisions, controls o tests s'han de fer en unes setmanes concretes i no poden realitzar-se més tard. Aquest és el cas del test prenatal no invasiu, una de les proves que avalua el risc de presentar un fetus amb anomalies cromosòmiques, que s'ha de fer entre la setmana 10 i 22 d'embaràs, límit legal a Espanya per a realitzar la interrupció voluntària de l'embaràs. En aquest sentit, ADN Institut ha decidit mantenir el seu compromís amb les dones embarassades i per això segueix oferint el test prenatal no invasiu, mentre la resta de tests genètics no urgents s'han ajornat. El nostre centre sanitari és, a més, un espai segur on no s’atenen persones amb símptomes d'infecció ni s'hospitalitzen pacients, de manera que la càrrega vírica és menor comparada amb els centres hospitalaris. Igualment, i per extremar les mesures de precaució, s'aconsella que les embarassades vagin soles a la cita i reforcin la higiene de mans.