Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

El càncer durant i després de la pandèmia per COVID

21-12-2021
El càncer durant i després de la pandèmia per COVID

La incidència de casos del càncer al llarg dels anys està clarament a l'alça. Segons l'últim informe sobre les xifres del càncer a Espanya durant el 2021 generat per la SEOM (Sociedad Española de Oncología Médica) a principis d'aquest any s'indica que la incidència no només continua en augment sinó que l'augment d'aquest any serà major que d'altres anys. La causa d'aquest fet puntual és que durant l'any passat no es van poder fer tots els diagnòstics que es farien en un any normal a causa de la COVID-19, sobretot en càncers on existeix una estratègia de cribratge com poden ser el càncer de còlon, càncer de mama o càncer de coll d'úter. Durant la presentació de l'informe el president de la SEOM ha estimat que s'ha deixat de diagnosticar 1 de cada 5 casos de càncer a Espanya. D'aquesta manera, al llarg del 2021 i els anys vinents els tumors segurament es diagnosticaran en una fase més avançada. Això comportarà que l'èxit en el tractament evidentment disminueixi, no es podran fer alguns tractaments que podrien haver estat menys invasius, cirurgies més localitzades, tractaments locals de radioteràpia, etc.

Càncer hereditari o esporàdic

La majoria de les malalties són el resultat d’interaccions complexes entre el medi ambient i factors genètics. En el cas particular del càncer, la gran part dels casos es deuen a mutacions que ocorren de manera esporàdica (càncer esporàdic). Aquestes mutacions ocorren a causa de danys en els gens d'un individu en un tipus cel·lular particular (per ex. cèl·lula de còlon, cèl·lula d'ovari) en un temps determinat. Les mutacions que s'adquireixen de manera esporàdica no es troben en totes les cèl·lules del cos i per tant no són heretades de pares a fills. Una sola mutació té poca probabilitat de ser causant de càncer; és el conjunt de diverses mutacions acumulades al llarg del temps el que augmenta la probabilitat de desenvolupar-lo i és per això que la incidència de càncer en persones majors augmenta.

D’altra banda s'estima que entre un 5% i 10% de tots els càncers poden ser atribuïts a mutacions genètiques heretades que predisposen a un individu a desenvolupar càncer al llarg de la seva vida (càncer hereditari). La presència d'aquestes mutacions genètiques no és determinant però augmenten el risc de l'individu a desenvolupar un càncer en algun moment de la seva vida en comparació amb persones que no les presenten.

Les dades del càncer al 2021

Es calcula que el 2021, any condicionat per la Covid-19 es diagnosticaran 273.239 nous casos de càncer a Espanya. D'aquests els més freqüents seran el càncer de mama i el càncer de còlon en dones amb 33.375 i 17.903 nous casos, respectivament i el càncer de pròstata i càncer de còlon en homes amb 35.764 i 25.678 nous casos, respectivament. De totes maneres, aquestes estimacions realitzades per part de la REDECAN (Red Española de Registros de Cáncer) estan subjectes a una situació de pandèmia mundial que pot dificultar el diagnòstic d’alguns pacients o endarrerir-lo.

Mortalitat segons sexe i tipus de càncer

En dones, els tipus de càncer responsables d'una major mortalitat seran el càncer de còlon (6.830 defuncions; 15,1%), i el càncer de mama (6.606 defuncions; 14,6%), seguits de prop pel càncer de pulmó (5.584 defuncions; 12,3%).

En homes, s'estima que el càncer de pulmó serà el responsable d'una quarta part de les morts per càncer (17.346 defuncions; 25,6%), seguit pel càncer de còlon (9.640 defuncions; 14,2%), càncer de pròstata (5.798 defuncions; 8,6%) i càncer de bufeta urinària (4.433 defuncions; 6,5%).

El 50% dels homes i el 33% de les dones desenvoluparan un càncer al llarg de la vida

Es calcula que el 50% dels homes i el 33% de les dones desenvoluparan un càncer al llarg de la vida, sigui d'origen esporàdic o hereditari. Sigui quin sigui l’origen de la malaltia, el diagnòstic precoç és determinant per a baixar la incidència de la malaltia. Per tant, localitzar aquelles persones predisposades genèticament a patir algun tipus de càncer és el primer pas pel control i prevenció de la malaltia. Això no només és clau per baixar la incidència total de desenvolupament de la malaltia, sinó que augmenta les possibilitats d’èxit en el control d’aquesta en els casos ja desenvolupats, baixant la mortalitat i en molts casos pot evitar els tractaments més invasius.

Test genètic predictiu de càncer

És un test genètic indicat per a persones que vulguin saber la seva predisposició genètica a desenvolupar qualsevol mena de càncer. Està especialment recomanat per les persones amb antecedents familiars d’algun tipus de càncer. Es tracta d'una prova de caràcter preventiu i ofereix un avantatge clau per a controlar el possible desenvolupament de la malaltia i prendre les decisions de salut pertinents abans de la seva aparició o progressió. Per tant, és una eina que ens permet avaluar el risc a desenvolupar la malaltia per poder fer un seguiment clínic que afavoreixi la no aparició de la malaltia o la diagnosi precoç.

Si vols saber més sobre les proves preventives de càncer pots consultar aquí.

O consulta’ns directament a nosaltres: Contactar amb ADN Institut.