Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

El test de VPH per realitzar a casa; com i per què realitzar-lo?

13-07-2021
El test de VPH per realitzar a casa; com i per què realitzar-lo?

La infecció de virus del papil·loma humà (VPH), que és la malaltia de transmissió sexual més freqüent, és la responsable de més del 91% dels casos de càncer de cèrvix o de coll uterí. El càncer de coll uterí és el segon càncer més freqüent en dones després del de mama al món (amb una incidència de 604.127 casos nous l'any 2020) i la cambra de tots els càncers. La SEGO (Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia) recomana realitzar una prova de VPH cada 5 anys a totes les dones entre 30 i 65 anys, i reconeix una major sensibilitat d’aquest test per detectar neoplasies en comparació amb la citologia, que s’ha de realitzar cada 3 anys. Recentment, la ASC (American Cancer Society) ha inclòs a les seves guies mèdiques l’automostratge com a adequat pel cribratge del virus del papiloma humà i considera aquest tipus de test de gran utilitat de cara a baixar la prevalença de la malaltia. Per què? T'ho expliquem en aquest post.

Què és el VPH i quin risc té?

El virus del papil·loma humà és una de les MTS (malalties de transmissió sexual) més freqüents. La majoria de dones i homes s'infecten en algun moment de la seva vida suposant un menor o major risc depenent de diversos factors. El VPH engloba més de 200 tipus de virus, però uns 40 afecten la zona genital (recte, anus, vagina, vulva, coll uterí, penis o escrot, a més de boca i gola) i es propaga per transmissió sexual. Pel que fa al tipus d'infeccions es poden dividir en dues categories de risc:

  • Risc baix: VPH coneguts com a no oncogènics. En molts casos no té cap simptomatologia i acabarà desapareixent, en altres pot ocasionar petites berrugues al voltant de l'anus, genitals, boca o gola.
  • Risc Alt: VPH coneguts com a oncogènics. Poden desencadenar diferents tipus de càncer entre els quals destaca el càncer de cèrvix, però també el de vulva, vagina, anus, penis, gola i boca.

Estudi: Nombre de casos anuals de càncer associats al VPH i nombre estimat de casos atribuïbles al VPHPer què realitzar-se un test de VPH a casa

Com hem vist anteriorment es recomana que a partir dels 25 anys es realitzi una citologia cada 3 anys i un test VPH cada 5 anys. No obstant, la citologia no detecta la presencia del virus en sí, sinó que evalua la presència de cèl·lules anormals al coll de l’úter per efecte d’aquest i, per tant, alerta de la seva possible presència un cop les cèl·lules han començat a desenvolupar neoplasia intraepitelial cervical (CIN). En canvi, el test VPH permet detectar totes aquelles dones infectades pels virus VPH (encara que no mostrin citologia alterada) i que, per tant, es troben en risc de desenvolupar algun tipus de càncer, per tal de poder fer un control preventiu. Realitzar un test VPH a partir d'automostratge afavoreix la possibilitat de control del desenvolupament de les variants de més risc del VPH. A més aquest tipus de prova aporta un seguit d'avantatges i comoditats per la dona; la possibilitat de realitzar-lo a casa, menor incomoditat i dolor, i la intimitat i la flexibilitat de realitzar la prova quan es vulgui.


El test de VPH d’ADN Institut inclou la identificació de l'ADN de 37 tipus diferents de virus del papil·loma humà i detecta el 100% de les soques d'alt risc presents relacionades amb càncer de cèrvix. Aquest test està indicat per aquelles dones que vulguin comprovar si tenen infecció d'alt risc pel virus del papil·loma humà i a més ho vulguin fer en la intimitat. El test presenta una sensibilitat del 97% comparat amb la mostra obtinguda pel ginecòleg.

 

Com realitzar-se un test de VPH a casa?Si no has fet mai un test VPH, i prefereixes la intimitat i flexibilitat de fer-te la prova tu mateixa i en el moment que et vagi millor, pots sol·licitar la prova aquí.

Si tens dubtes o necessites més informació pots posar-te en contacte aquí.