Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Menopausa precoç i infertilitat de la dona

27-05-2022
Menopausa precoç i infertilitat de la dona

La menopausa precoç és una condició caracteritzada per la desaparició de la menstruació i de la funció ovàrica en la dona abans dels 40 anys d’edat. Aquest fet comporta, evidentment, que la dona perdrà la capacitat de ser fèrtil abans d’hora. Actualment, el 17% de les parelles que busquen tenir fills presenten problemes per concebre. Entre les diferents causes d'infertilitat, al voltant d'un 36% es deuen a factors exclusivament femenins. Sabem que la fertilitat femenina està estretament lligada a l'edat de la dona, però en sabem el perquè? T'ho expliquem tot seguit.

Què és la menopausa precoç?

La menopausa és un procés biològic que es produeix en la dona al voltant dels 50 anys d'edat produint símptomes molt coneguts com a fogots, canvis d'humor, insomni i irritabilitat, entre d'altres. Aquest procés deixa de ser normal quan apareix abans dels 40 anys d'edat, és llavors quan ho coneixem sota el terme de menopausa precoç. Mèdicament, aquesta condició es coneix amb el nom d'insuficiència ovàrica primària (IOP). Es considera que una dona pateix IOP quan manifesta una interrupció de la menstruació de mínim 4 mesos, juntament amb alteracions hormonals. D'aquesta manera, la reserva ovàrica inicial d'una dona amb IOP és considerablement més baixa, amb el que arribarà a la trentena amb producció de molt pocs òvuls de qualitat.

Quants òvuls té una dona?

La reserva ovàrica és el terme que comptabilitza el nombre de fol·licles primaris, és a dir, de cèl·lules precursores d'òvuls, de l'ovari d'una dona en un moment concret. Així, la reserva ovàrica d'una nena en néixer està el voltant dels 2 milions de cèl·lules. No obstant això, gran part d'aquestes cèl·lules moren constantment, de l'ordre de 10.000 al mes, fins a l'arribada de la pubertat, en què queden entre 300.000 i 400.000 cèl·lules. És en aquesta etapa quan comença el període de fertilitat de la dona i en el que, mensualment, una d'aquestes cèl·lules madura a l'òvul i surt de l'ovari a punt per ser fecundat. És evident, doncs, que només un percentatge molt petit d'aquesta reserva ovàrica inicial serà vàlid per ser fecundat. Si tenim en compte que la mitjana d'aparició de la menarquia, o primera menstruació, és als 12 anys i que la menopausa apareix als 51 anys, cada dona disposa, de mitjana, de 38 anys de vida fèrtil en termes biològics. Assumint 12 cicles menstruals per any i comptant cicles regulars d'uns 30 dies, obtenim al voltant d'uns 468 òvuls madurs al llarg de tota la vida fèrtil d'una dona.

Hormona Anti-Mülleriana i reserva ovàrica

Com ja hem comentat anteriorment, la reserva ovàrica és un terme que s'usa per inferir el nombre d'òvuls que disposa una dona en un determinat moment. Però com es determina aquest nombre? Són necessàries dues proves per fer aquesta determinació. D'entrada cal fer una ecografia, habitualment durant els primers dies del cicle menstrual, on l'especialista determinarà el nombre i la localització de fol·licles que contenen els oòcits. Aquesta informació es complementa amb l'anàlisi en sang de l'hormona anti-mülleriana. La determinació d'aquesta hormona s'utilitza de manera internacional com a marcador de reserva ovàrica. La combinació d'ambdós estudis permet precisar quina és la reserva ovàrica en la dona.

Són tots els òvuls de bona qualitat?

Durant el procés mensual de maduració, els òvuls passen per cicles de divisió cel·lular en què els cromosomes, que són les estructures en què s'ordena l’ADN, es reparteixen de manera equitativa a les cèl·lules resultants. És aquest un dels punts més crítics per a definir que un òvul és de bona o mala qualitat. Així, a partir dels 30 anys la probabilitat que aquestes divisions cromosòmiques es realitzin correctament comença a decaure paulatinament, amb un descens més marcat a partir dels 35 anys. Aquest fet té dues conseqüències importants: la primera és que la fertilitat decreix a partir dels 35 anys i la segona és que la probabilitat de tenir fills afectats per malalties cromosòmiques com la síndrome de Down augmenta. És per això, que en casos d'embaràs en edats maternes avançades és recomanable realitzar-se un test prenatal per descartar aquest tipus d'anomalies al fetus. Tot i això, la maternitat en edats avançades és un fenomen social cada vegada més estès i les dones tenen el primer fill, de mitjana, als 31 anys. D'aquesta manera, una dona que decideix buscar l'embaràs als 30 anys tindrà al voltant d'uns 60 òvuls òptims abans que l'ovari comenci a produir, eventualment, òvuls de menys qualitat i fins que finalment en deixi d'extreure'n a l’inici de la menopausa.

Menopausa precoç i condicions genètiques associades

La menopausa precoç es pot deure a cirurgies prèvies en la dona, tractaments pel càncer o a determinades malalties que poden ser genètiques. La insuficiència ovàrica primària és una condició genètica que afecta aproximadament un 1% de les dones menors de 40 anys.

Quan els símptomes de la IOP es manifesten, en general, la dona que la pateix ja té severs problemes d'infertilitat. La seva reserva ovàrica és més baixa que l'habitual en la seva edat i els seus òvuls són de pitjor qualitat, fet que gairebé impossibilita aconseguir l'embaràs. A ADN Institut oferim diversos tests genètics per a l'estudi de la insuficiència ovàrica primària, i per la infertilitat de la dona en general. Com que es tracta d’un trastorn que sovint és causat per factors genètics, pot ser hereditari així que l'estudi està especialment indicat per dones amb història familiar prèvia de menopausa precoç. Aquest tipus d'estudis són molt importants per poder fer un diagnòstic precoç de la malaltia i així poder disposar de solucions pel que fa a la planificació familiar, com la congelació d’òvuls o d’embrions per utilitzar en el futur, o la reproducció mitjançant donació d’òvuls.



Vols conèixer més sobre ÒptimaTest Fertility?

Més informació sobre el test de fertilitat aquí.

Si tens qualsevol dubte pots posar-te en contacte amb nosaltres aquí.

 

Primera visita gratuïta

Demanar cita gratuïta d’assessorament amb el Dr/a. en genètica.