Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

On puc fer el test del coronavirus?

14-05-2020
On puc fer el test del coronavirus?
Portem moltes setmanes llegint i escoltant com d'importants són les proves diagnòstiques per detectar la COVID-19, ja que permeten conèixer els casos positius de manera precoç per així aïllar-los i evitar o disminuir la propagació de la malaltia. Fins i tot sabem que hi ha diferents tipus de test i que mentre alguns detecten directament el virus (test de la PCR i d'antigen), altres mesuren la resposta del nostre organisme enfront de la infecció (test d'anticossos).

No obstant això, els dubtes sorgeixen quan volem realitzar-nos un test, ja sigui perquè tenim símptomes i volem saber si es deuen a una infecció del SARS-CoV-2, perquè vam tenir febre o tos fa setmanes i no vam acudir al metge en aquell moment a causa de la crisi sanitària i col·lapse d'alguns centres i hospitals, perquè hem tingut contacte amb familiars o persones que es van infectar per la COVID-19, o perquè treballem de cara al públic en serveis essencials o com a professional sanitari i volem estar segurs de no ser un vector de transmissió de la malaltia.

En tots els casos, les preguntes són normalment les mateixes: On puc fer-me un test ?, a qui es prescriu la prova?, puc fer-me un test pel meu compte?.

A qui es realitza la prova per detectar el coronavirus?

El Ministeri de Sanitat a través del seu Procedimiento de Actuación frente a casos de Infecciones por el nuevo coronavirus SARS-CoV-2 (última actualització de l'11 d'abril), determina que per a realitzar un test de diagnòstic el pacient ha de presentar un quadre clínic d'infecció respiratòria aguda, i a més aquest ha de complir amb algun dels següents requisits:

- Persona amb un quadre clínic d'infecció respiratòria aguda que es trobi hospitalitzada o que compleixi criteris d'ingrés hospitalari.

- Persona amb un quadre clínic d'infecció respiratòria aguda de qualsevol gravetat que pertanyi a algun dels següents grups: (a) personal sanitari i sociosanitari, (b) altres serveis essencials.

El text també informa que es podrà considerar la realització del test diagnòstic en persones especialment vulnerables o residents en institucions tancades que presentin un quadre clínic d'infecció respiratòria aguda independentment de la seva gravetat, però descarta fer test a aquelles persones amb contacte estret amb possibles, probables o casos confirmats de COVID-19. En aquest cas, recomana realitzar només una quarantena domiciliària preventiva de 14 dies des de l'últim contacte. 

Més recentment, el passat 9 de maig, la Sub-direcció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya ha actualitzat el seu procediment d'actuació i fa extensa la realització del test de la PCR a tots aquells casos sospitosos d'infecció per SARS-Cov-2, sense restringir-ho únicament als pacients amb quadre d'infecció respiratòria aguda com en el cas del Ministeri de Sanitat.

D'aquesta manera, actualment a Catalunya poden realitzar-se tests a tots aquells pacients que presentin, a part d'una infecció respiratòria de qualsevol gravetat que cursi amb tos, febre o sensació de falta d'aire, altres símptomes atípics com la pèrdua de gust o d'olfacte, mal de coll, dolor muscular, diarrea, dolor toràcic o cefalea, entre d'altres. La Generalitat determina, a més, que la prova s'ha de fer en les primeres 24 hores d'aparició dels símptomes. No obstant això, L'Institut Català de la Salut (ICS) insisteix aquests dies que els centres d'atenció primària no fan el test de la PCR a demanda, i que la prova només es realitza segons criteri clínic. A més, recomana que abans d'acudir al CAP els pacients truquin o enviïn un missatge amb el motiu de la consulta i esperin llavors a ser contactats pel personal sanitari.

Puc realitzar-me un test pel meu compte a la sanitat privada?

La resposta és sí, sempre que el centre o laboratori privat compleixi amb la normativa establerta pel Govern i la Generalitat. Actualment, i des de la publicació del passat 13 d'abril al Butlletí Oficial de l'Estat, els centres privats es troben (mentre sigui vigent l'estat d'alarma) a disposició de cada comunitat autònoma, perquè aquestes regulin el funcionament i preus dels tests a nivell privat i així garanteixin que els resultats es notifiquen a l'administració pública i que no es produeixen situacions abusives.

Concretament a Catalunya, els centres privats notifiquen cada dia els resultats de les proves que han realitzat als seus pacients, siguin aquestes negatives o positives per COVID-19, al Servei de Prevenció i Control de Malalties Emergents de la Generalitat. A més, cada laboratori ha d'informar sobre l'estocatge de test, així com del material i reactius per dur a terme les proves.

D'aquesta manera, el Sistema Públic Sanitari és qui supervisa el sector privat i coneix en tot moment la situació i distribució de material de diagnòstic, per poder requerir reactius o realització de test en cas de necessitar-los a nivell públic. Sobre el preu de les proves, el Departament de Salut recorda en la seva última publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del passat 4 de maig que pot regular-los, però no fixa cap import concret.

Finalment, la normativa vigent obliga els centres privats a realitzar les proves només en cas que hi hagi una prescripció mèdica, ja sigui per part d'un metge de la sanitat pública o de la privada.

A l'hora d'escollir el centre on realitzar el test, és important que els pacients s'assegurin que aquest compleix amb els requeriments a nivell normatiu i que a més comptaran amb assessorament tant abans com després de realitzar la prova, per entendre els diferents tipus d'anàlisi que existeixen avui en dia i també els seus resultats un cop rebin l'informe.

Sol·licita el teu test de coronavirus aquí.