Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

PCR, Antígens i què fer per viatjar en temps de COVID-19

04-06-2021
PCR, Antígens i què fer per viatjar en temps de COVID-19Amb l'arribada de les vacunes sembla que alguns països poden tenir un petit respir i relaxar algunes mesures, especialment les de relació i interacció social. Els ciutadans, que han demostrat un grau de responsabilitat encomiable durant més d'un any, mereixen, prenent totes les mesures, trobar per fi vies d'escapament per a gaudir i recuperar l'ànim. Però arriba l'estiu i les vacances, i sembla que el virus que ha canviat la nostra vida durant l'últim any seguirà amb nosaltres i que no hem d'abaixar la guàrdia. Per a gaudir d'un gran estiu, però de manera segura és important saber quines mesures prendre i quines recomanacions de salut apliquen segons la incidència de la COVID-19 que existeixi en la destinació de les nostres vacances. Què has de saber? En aquest post trobaràs tot el que necessites saber per a un estiu i una tardor segura per a tots.

Test PCR o test d'antígens per detectar una infecció activa

Les dues proves o test Covid més recomanades per detectar infeccions actives són el test PCR i el test d'antígens. La diferència és que la PCR detecta l'ARN víric i el test d'antígens detecta la proteïna vírica.

Quant a la fiabilitat, malgrat que les primeres versions del test d'antígens no van demostrar fiabilitats tan altes com les PCR, a hores d'ara la capacitat de detecció de totes dues proves ja és similar. Prova d’això és que pròximament es posarà en marxa el Certificat Digital Covid UE per a poder viatjar i tant els test d’antígens com les PCR serveixen per expedir aquest document acreditatiu. Veure taula comparativa dels tipus de proves i test Covid-19.Per tant, les dues proves són recomanables si es vol comprovar o demostrar si tenim el virus en el moment de la realització del test. Totes dues proves solen ser nasofaríngies, malgrat que a ADN Institut també realitzem el test d'antígens per tipus de mostra de saliva. Determinar quina de les dues proves realitzar dependrà de per a què necessitem saber els resultats, viatjar, treball, control sanitari, oci segur, etc.

Què és important saber sobre el test d'antígens? En el cas de les proves realitzades via nasofaríngia han de realitzar-se per un professional i no és aconsellable realitzar-se el test a un/a mateix/a. Això és pel fet que perquè la fiabilitat de la prova sigui òptima la mostra ha de realitzar-se amb les diligències mèdiques establertes malgrat les molèsties derivades del mostreig. Si no fos així, pot ser que la mostra no sigui suficient per a determinar la càrrega vírica i no es pot assegurar la veracitat dels resultats.

Hi ha diferents tipus de proves d'antígens, però la UE només acceptarà alguns tipus per l'anomenat Certificat Digital Covid UE. Per tant, per viatjar serà acceptada una prova d'antígens sempre que formi part d'aquest grup de proves que han demostrat una alta fiabilitat.

Què és important saber sobre la prova PCR? Malgrat que la fiabilitat del test d'antígens actual ha millorat la seva capacitat de detectar infeccions actives, la majoria de països exigeixen la prova PCR per a viatjar. Però aquest tipus de proves sovint presenten la dificultat de coordinar la realització del test amb el termini de cada país. Això es deu al fet que el temps aproximat de lliurament de resultats d'una prova PCR convencional és d'1-3 dies segons el laboratori o centre sanitari. A ADN Institut realitzem la PCR convencional amb lliurament de resultats d’un dia i també la PCR urgent, amb lliurament de resultats en 3 hores. Això és possible gràcies a la tecnologia anomenada Fast Point-of-Care que ofereix el resultat en una tercera part del temps. Aquesta reducció s'aconsegueix utilitzant uns reactius més potents que permeten accedir al genoma del virus (ARN) de manera més ràpida i directa, però amb la mateixa fiabilitat.

Quin test Covid és millor per a viatjar?

Dependrà de si la destinació és nacional o internacional. I en cas de viatge internacional de les especificacions concretes segons incidència de coronavirus al país de destinació:

 • Prova Covid per a viatjar a fora de la UE: Les demandes i recomanacions per COVID-19 poden variar segons el país de destinació, però el més habitual és que demanin una prova PCR de les 24-72h prèvies. De totes maneres, les restriccions i recomanacions van canviant diàriament segons l'evolució de la pandèmia i la seva incidència local, per tant, és recomanable consultar fonts oficials del país de destinació abans de reservar un viatge. Aquí et deixem un enllaç on pots consultar un mapa interactiu amb informació de cada país. IATATRAVELCENTER Com hem dit aquest tipus de proves sovint presenten la dificultat de coordinar la realització del test amb el termini de cada país, per la qual cosa és important informar-se dels temps de lliurament de resultats i en el seu cas optar per la PCR urgent.
 • Prova Covid per a viatjar per la UE: A partir de l'1 de juliol es posa en marxa el Certificat Digital Covid UE que serà acceptat en tots els Estats membres de la UE i que té com a objectiu simplificar els tràmits d’entrada als països, estandaritzant el tipus de proves acceptades i permetent així una mobilitat més fàcil i àgil. Les proves PCR es podràn realitzar en un període màxim de 72 hores prèvies a l’entrada al país, mentre que per les Test Antígens Ràpid (TAR) aquest termini serà de 24 h. A data d’avui, només 26 proves d'antígens valen per expedir aquest certificat, per tant, és important realitzar el test en un centre acreditat i preguntar si el tipus de test que utilitzen és apte per emetre el certificat.

 • Prova Covid per a viatjar per Espanya: Si viatjaràs pel mateix país o si vols assegurar periòdicament que no existeix una infecció activa que puguis anar contagiant a amics o familiars, les proves o test d'antígens són una bona opció. Són test més ràpids i econòmics i són molt fiables. A més, per a nens o persones que no puguin realitzar la prova nasofaríngia per algun problema o simplement per la incomoditat que suposa, hi ha l'opció de realitzar el test per saliva amb un 97,3% - 99% d'efectivitat.


Què és el Certificat COVID Digital UE?

El Certificat COVID Digital UE és un document acreditatiu per a viatjar per tot l'espai de la Unió Europea, fomentar l’oci segur i la recuperació econòmica. L'emissor d'aquest certificat serà l'autoritat sanitària, variarà segons el país, comunitat o regió. En el cas de Catalunya l'expedeix el departament de salut de la Generalitat.

Hi ha tres tipus de certificats: Certificat de vacunació, Certificat de recuperació de malaltia i Certificat de proves diagnòstiques.

Què cal fer per obtenir el Certificat COVID Digital UE per proves diagnòstiques?

 1. Realitzar les proves en un centre autoritzat i acreditat per la Generalitat. ADN Institut és un centre autoritzat per la generalitat per tramitar el certificat COVID Digital UE.
 2. Demanar el certificat en el moment de realitzar la prova. (No s'expedeix el certificat de forma automàtica per realitzar la prova) El centre acreditat s'encarregarà d'introduir les dades facilitades al portal intern de la generalitat que expedirà el certificat, per tant, cal comunicar les dades exactes que hi han de constar.
 3. Introduir el DNI/passaport, o CIP al portal del departament de salut.
 4. En pocs minuts després de la realització de la prova s'expedeix el certificat. Rebràs un SMS al telèfon que vas faciltar al centre en el que et vas realitzar la prova diagnòstica per validar la teva identitat.

 

Altres recomanacions per a viatjar en temps de COVID

Recomanacions per a viatjar a l'estranger:

 • Assegurar que el país de destinació accepta viatgers.
 • Si viatges a un país UE, treure el Certificat COVID Digital UE.
 • Comprovar si hi ha període de quarantena al país de destinació.
 • Pla de contingències en cas de contagi al país estranger.
 • Informar-se de les condicions sanitàries i mesures que cal prendre, mascaretes, sabó de mans, hora de toc de queda si n'hi ha, etc.
 • Saber quin tipus de prova o test realitzar per a l'entrada i en quin termini.
 • Saber quin tipus de prova o test realitzar per a la sortida/tornada i en quin termini.

Recomanacions per a viatges nacionals:

 • Depenent de la comunitat autònoma d'origen comprovar si és necessari un justificant de mobilitat (actualment no).
 • Informar-se de les condicions sanitàries i mesures que cal prendre, mascaretes, sabó de mans, hora de toc de queda si n'hi ha, etc.
 • Valorar la realització d’un test d’antígens abans i després de viatjar per assegurar el control comunitari de la propagació del virus.

 

Si tens qualsevol dubte o necessites més informació pots visitar la nostra pàgina Covid i/o posar-te en contacte amb nosaltres.

Per a demanar hora per a realitzar una prova demana cita aquí. També pots trucar al telèfon 93 115 99 50 o per whatsapp al 647 920 216

Des d'ADN Institut et desitgem un bon estiu, segur, però cada vegada més a prop de la normalitat.