Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Saps que la mort sobtada cardíaca es pot prevenir?

03-02-2021
Saps que la mort sobtada cardíaca es pot prevenir?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la mort sobtada cardíaca com la mort que succeeix de manera natural i no esperada en el transcurs d'una hora des de l'aparició del primer símptoma. Tot i que afecta al voltant de 30.000 individus cada any a Espanya, és una afecció poc coneguda per gran part de la societat ja que només se’n fa ressò quan aquest esdeveniment tant tràgic ocorre en individus joves i en el context de la pràctica esportiva.

Quines són les causes de la mort sobtada?

Es calcula que el 15% de les morts sobtades es deuen a causes genètiques, principalment per canvis en l’ADN que predisposen al desenvolupament de diferent tipus d’arrítmies. Aquest percentatge augmenta quan tenim en compte individus joves, sent la principal causa de la mort sobtada cardíaca. Existeixen diferents tipus de malalties genètiques que provoquen arrítmies com són les canelopaties entre les que destaca la síndrome de Brugada, o les miocardiopaties, entre les que destaca la miocardiopatia hipertròfica.  La miocardiopatía hipertrófica es caracteritza per un engruiximent exagerat del múscul cardíac que no té una causa aparent. Aquest engruiximent pot dificultar que el múscul cardíac bombegi la sang, i la major part de les vegades no es diagnostica perquè els que la pateixen no tenen gairebé símptomes i poden dur una vida normal. Malgrat tot, en un percentatge reduït sí que poden tenir dificultats per a respirar, dolor de pit durant l'esforç físic, fatiga, arítimes, mareig o desmais i, en alguns casos, arribar a la morta sobtada Tot i que la miocardiopatia hipertròfica és la principal causa de mort sobtada en joves menors de 35 anys, existeixen altres malalties genètiques que causen algun tipus d’arrítmia però en les que és encara més difícil determinar una anomalia del cor a nivell estructural.

Des d’ADN Institut podem ajudar a la prevenció a través d‘un test genètic que inclou la seqüenciació i l'anàlisi de més de 40 gens associats al desenvolupament de malalties que puguin generar arrítmies i, per tant, predisposar a mort sobtada.

Al mateix temps, una dieta sana, activitat física regular o abandonar el tabac són fonamentals per a prevenir. Cal verificar i controlar els factors de risc de malalties cardiovasculars i infarts de miocardi, així com la hipertensió o el sucre alt i la diabetis. 

Existeix un altre tipus de mort sobtada que es produeix en els bebès, que s’anomena la síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL) i que afecta a alguns nens menors d'un any. També se la coneix com la «síndrome de mort sobtada infantil», «mort al bressol» o «mort blanca». L’SMSL té més probabilitats d'ocórrer entre els 2 i 4 mesos i afecta més als nens que a les nenes. Cal diferenciar la mort sobtada en adults, que pot tenir una causa genètica, de la mort sobtada del lactant, de causa desconeguda encara a dia d’avui. La SMSL es pot prevenir evitant el tabaquisme durant la gestació i la lactància, dormir de cap per amunt durant els 6 primers mesos de vida i evitar l’excés de calefacció.