Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

És fiable el test de paternitat prenatal no invasiu?

30-11-2023
És fiable el test de paternitat prenatal no invasiu?

Els tests de paternitat han estat, i ho continuen sent, un pilar en la determinació de la filiació durant dècades. Aquests tests convencionals es realitzen a partir de la comparativa entre marcadors genètics de dos o més individus. La comparació d'aquests marcadors genètics revela la relació biològica entre els individus i permet confirmar o descartar el presumpte pare com a pare biològic del fill o filla. Aquests tests són altament precisos, amb unes taxes de sensibilitat que solen superar el 99.9% de fiabilitat.

 Més enllà d'aquests tests i gràcies als avenços científics dels darrers anys ha sorgit una innovació en el camp dels tests de paternitat: el test de paternitat prenatal no invasiu. Aquesta forma de test no només avança la determinació de la paternitat abans del naixement, sinó que també ofereix la possibilitat de fer-ho de manera no invasiva, és a dir, mitjançant una simple extracció de sang materna, tal com es fa en una analítica convencional. 

Test de Paternitat Prenatal No Invasiu: Com funciona?

 El test de paternitat prenatal no invasiu es basa en la detecció i l'anàlisi del que s'anomena ADN lliure circulant fetal d'una mostra de sang de la gestant. Aquest ADN és un ADN fragmentat, que queda lliure al torrent sanguini després que la cèl·lula en la qual estava encapsulat hagi mort. Qualsevol individu presenta ADN lliure circulant propi al seu torrent sanguini a causa de la constant divisió i mort cel·lular que presentem, però les gestants presenten, a més, ADN lliure circulant fetal que prové de cèl·lules d'origen placentari. L'anàlisi d'aquest ADN serà clau per determinar la relació biològica del futur nadó amb el pare.

 

D'aquesta manera, el procés per fer un estudi de paternitat durant l'embaràs comença amb l'extracció d'una simple mostra de sang de la mare. En aquest punt és important remarcar que la gestant es pot fer la prova a partir de la setena setmana d'embaràs, que és quan l'ADN lliure circulant fetal comença a ser detectable a la sang de la mare. Això no obstant, de vegades aquest moment pot ser massa aviat i cal tornar a repetir l'extracció de la mostra uns dies més tard per assegurar la presència de més quantitat d'ADN lliure circulant fetal. La manera de calcular la setmana d'embaràs és comptar els dies des del primer dia d'aparició de la darrera menstruació. A més de la mostra de sang, també s'obtindrà una mostra de mucosa bucal de la mare mitjançant l'ús d'uns hisops amb extrem de cotó. L'obtenció d'aquesta mostra és molt senzilla i consisteix a fregar la part del cotó del hisop, també anomenada torunda, contra l'interior de les dues galtes de la boca. D'aquesta manera s'obtindrà al laboratori un perfil genètic de la mare. Això és important ja que de la mostra de sang obtindrem una barreja de perfils genètics de la mare i del nadó. Gràcies a la mostra de mucosa bucal es podrà fer servir el perfil genètic indubtat de la mare i així conèixer el perfil genètic del nadó. Pel que fa al pare també s'obtindrà una mostra de mucosa bucal seguint la mateixa metodologia que a la mare. Així, el perfil genètic indubtat obtingut es podrà comparar amb el del nadó obtingut a través de la mostra de sang de la mare.

Tot aquest complex procés finalitza amb la confirmació de la possible relació de paternitat amb una gran precisió. Si es descarta la relació de paternitat, es farà de manera contundent, aportant un 0% de possibilitats que l'hipotètic pare sigui realment el pare biològic del nadó. Si es confirma, això es farà amb valors semblants al test de paternitat convencional, és a dir, amb més d'un 9,9% de certesa

Avantatges significatius del test de paternitat prenatal

 Un dels avantatges més grans d'aquest mètode no invasiu és la seva seguretat per a la mare i el fetus. Alternativament a aquest mètode, la paternitat durant l'embaràs només es podria determinar mitjançant tècniques invasives, com l'amniocentesi o la biòpsia de vellositats coriòniques. Ambdues tècniques comporten una sèrie de complicacions de l'embaràs com pèrdues de líquid amniòtic, lesions al nadó, infeccions urinàries o fins i tot interrupció de l'embaràs a prop d'un 1% de les ocasions. D'aquesta manera, el test de paternitat prenatal no invasiu minimitza qualsevol risc potencial de complicacions per a la mare i el nadó.

A més a més, l'accessibilitat i la comoditat són aspectes destacats. Com que és un procediment que utilitza mostres de sang materna, elimina la necessitat de procediments invasius, cosa que el converteix en una opció més atractiva per a moltes famílies que volen confirmar la paternitat abans del naixement.

 Com qualsevol test de paternitat, el prenatal no invasiu comporta consideracions ètiques i emocionals significatives. Anticipar i estar preparat per a qualsevol resultat és essencial per a les famílies que cerquen aquesta confirmació abans del naixement. A més, discutir les implicacions emocionals i ètiques amb professionals de la salut pot proporcionar un suport valuós durant aquest procés.

 En definitiva, la capacitat per determinar la paternitat amb alta precisió durant l'embaràs, de manera segura i no invasiva, ofereix a les famílies una oportunitat única per establir la filiació abans del naixement. Tanmateix, comprendre plenament les seves implicacions i considerar aspectes ètics i emocionals són passos essencials abans de fer l'estudi.

Si tens dubtes o necessites més informació, pots posar-te en contacte aquí.