Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Com saber si es té el virus del papil·loma humà en dones

04-11-2022
Com saber si es té el virus del papil·loma humà en dones

Els virus del papil·loma humà (VPH) són un grup de virus que causen infeccions de transmissió sexual i que són els responsables de diversos tipus de càncer, principalment del càncer de coll uterí, però també d’altres tipus com el d’anus, penis o orofaringe, entre d’altres. En aquest post podreu trobar informació sobre els diferents tipus de VPH i el seu risc associat als diferents tipus de càncer. 

Aproximadament el 90% de les infeccions per VPH desapareixen en dos anys. En el 10% dels casos, el sistema immunitari de la pacient no és capaç de desfer-se del virus i es presentarà el que anomenem infecció persistent. En el cas de les dones aquesta infecció persistent del VPH pot provocar que les cèl·lules del coll uterí canviïn morfològicament i, per tant, apareguin lesions cervicals que poden desenvolupar un càncer en el futur. És per això, que detectar infeccions persistents és clau per aplicar tractaments que permetin prevenir el càncer de coll uterí.

Per conèixer si una dona presenta la infecció, el més recomanat és realitzar una prova PCR per detectar la presència de tipus de VPH d’alt risc (associats a càncer de coll d’úter) a partir d’una mostra vaginal o cervical. Aquesta mostra, la pot extreure la mateixa pacient o bé un/a ginecòleg/a.

  • En cas de resultat negatiu, no caldrà repetir la prova fins al cap de 5 anys.
  • En cas de resultat positiu, es derivarà a la pacient al ginecòleg per tal d’identificar o descartar si el virus ha provocat lesions cervicals. Si es descarta la presència de lesions, caldrà repetir la prova de VPH a l’any per així comprovar si el sistema immunitari de la pacient ha eliminat el virus o, per contra, la infecció persisteix.
Les diferents guies mèdiques i comitès d’experts nacionals i internacionals coincideixen en situar la detecció de VPH mitjançant tipatge per PCR com la millor eina de prevenció en el càncer de coll d’úter.


Quins símptomes dóna la infecció de VPH?

Alguns tipus de VPH causen l’aparició de berrugues genitals o condilomes. Malauradament, però, els tipus de VPH d’alt risc associats a càncer de coll d’úter no mostren cap signe d'infecció fins que ja existeixen lesions greus o càncer de coll uterí. I és a mesura que el càncer avança, que poden aparèixer els següents signes i símptomes:

  • Sagnat vaginal després del coit, entre períodes o després de la menopausa.
  • Secreció vaginal aquosa o tacada de sang que pot ser densa i tenir una olor desagradable.
  • Dolor pèlvic o dolor durant el coit.

Les revisions periòdiques són importants: el test de VPH és l'única manera de saber amb certesa si una persona corre el risc de patir un càncer provocat per aquest virus. El test de VPH permet conèixer l’existència de la infecció abans que causi lesions o problemes, per així rebre tractaments o seguiment i evitar complicacions de salut. En la majoria dels casos, el càncer de coll uterí es pot prevenir si el diagnòstic és precoç.

La majoria de les persones amb infeccions per VPH no presenten símptomes evidents, de manera que no s’ha d'esperar fins a notar símptomes per fer la prova.

Quins tractaments existeixen per fer front a les infeccions persistents?

No existeix un tractament específic per combatre el virus en si, ja que la majoria de les infeccions per VPH no causen cap problema i l’organisme les elimina en dos anys. De totes maneres es recomana fer un reforç vitamínic o suplementar la dieta per tal d’ajudar el sistema immunitari a expulsar el virus de l’organisme. El tractament és necessari quan el VPH causa problemes de salut, com ara berrugues genitals o canvis morfològics en les cèl·lules del coll uterí. En aquest últim cas, el ginecòleg/a pot dur a terme una conització o biòpsia en con; una intervenció quirúrgica per extreure el teixit afectat pel virus i així evitar el desenvolupament d’un càncer.

 

Com m’infecto del virus del papil·loma humà? És contagiós?

Qualsevol persona que tingui contacte sexual amb una altra persona pot infectar-se del VPH. Pots estar en risc encara que només tinguis una parella, perquè la teva parella pot haver tingut altres parelles sexuals en el passat.

La majoria de transmissions es produeixen amb el contacte pell amb pell amb el penis, escrot, vagina, vulva o anus d’una persona infectada, fins i tot sense penetració. Fer petons o fer sexe oral a una persona infectada també pot ser una via de transmissió del virus.


Quines són les probabilitats de tenir una infecció de VPH?

La probabilitat d’infecció del virus i de desenvolupament de lesions cervicals ve determinada pels següents factors:

  • Prevalença poblacional: la probabilitat de trobar-se amb una parella infectada depèn directament de la freqüència d’infectats en aquella població.
  • Comportament sexual: el nombre de parelles sexuals està directament relacionat amb la probabilitat d’infecció.
  • Persistència de la infecció: aquest factor depèn de la susceptibilitat de la persona infectada i del seu estatus immunitari. Ser persona immunosuprimida o immunodeprimida és un factor de risc.
  • Patogenicitat de la soca: existeixen tipus de VPH més virulents que d’altres. En particular, els tipus 16 i 18 són els que amb major freqüència poden donar lloc a càncer de coll uterí.

 

Sóc immune al virus un cop superada la infecció?

Existeixen més de 200 tipus de VPH, pel que un cop superada la infecció per un dels tipus, el sistema immunitari mostrarà immunitat només per aquell tipus en concret i no per la resta. A més, alguns estudis demostren que la immunitat natural cap al VPH pot empobrir-se amb el pas del temps i, per tant, poden sorgir reinfeccions del mateix tipus de virus.

Si tens dubtes o necessites més informació pots posar-te en contacte aquí.