Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Vacances, viatges i coronavirus, ¿què he de saber?

17-07-2020
Vacances, viatges i coronavirus, ¿què he de saber?
Última actualització 20/11/2020

A l'hora de realitzar viatges internacionals cal tenir en compte quins requisits estableix el país de destinació
per als ciutadans procedents de l'estat espanyol, ja que mentre alguns territoris prohibeixen directament l'entrada de turistes, altres sí accepten viatgers però amb restriccions, com guardar quarantena o presentar una prova de COVID-19 negativa. En alguns països on el turisme no està autoritzat, l'entrada de nacionals residents a l'estranger sí que està permesa, però els viatgers han de sotmetre's a una prova 48h o 72h abans de l'arribada a destinació. Per aquesta raó, i sigui quin sigui el motiu de el viatge, és imprescindible conèixer bé les obligacions per a l'entrada a cada país i planificar el viatge amb certa antelació.


VIATGES INTERNACIONALS

El Ministeri d'Afers Exteriors recomana a tots els viatgers, independentment de la seva destinació o de les circumstàncies del seu viatge, mantenir-se informat en tot moment, viatjar amb prudència i comptar amb una assegurança que cobreixi totes les eventualitats durant el viatge. A més, recorda que, en el marc de l'evolució de la pandèmia de la COVID-19, s'ha de comptar amb la possibilitat de veure's afectat a l'estranger per restriccions de qualsevol tipus que impedeixin o alterin la seva llibertat de moviment. Per aquesta raó, a l'hora de preparar el viatge no només és imprescindible que ens mantinguem actualitzats sobre els requisits que hem de complir per viatjar sinó que també hem de conèixer la situació i evolució de la pandèmia al país de destinació, i informar-nos sobre si es tracta d'una zona de risc per la SARS-CoV-2. En aquest sentit, la universitat Johns Hopkins dels Estats Units, va crear un mapa a l'inici de la pandèmia que s'actualitza diàriament i que permet seguir l'evolució en directe dels casos de coronavirus a nivell mundial.

On puc informar-me sobre els requisits d'entrada de cada país?
A nivell europeu, la UE ha creat la plataforma Re-open EU amb informació actualitzada dels requisits exigits per cada estat membre, per ajudar així als ciutadans que vulguin viatjar aquest estiu per la Unió Europea. 

A nivell extracomunitari, el Ministeri d'Afers Exteriors actualitza periòdicament el seu mapa de restriccions als viatgers provinents d'Espanya, classificant els països segons si han establert algun tipus de prohibició, si imposen quarantena o si plantegen un altre tipus de mesures com realitzar o sol·licitar test de coronavirus a l'arribada al país, com és el cas d'Islàndia, Bahames, Uruguai o Bangladesh, entre d'altres.
Els estrangers residents a Espanya que volen tornar al seu país d'origen, poden informar-se en les seves respectives ambaixades o a través de les aerolínies on han contractat els vols.

Quan i quin test de coronavirus he de fer-me?
De manera general, la prova que se sol·licita per a ingressar en els territoris que mantenen restriccions d'entrada al turisme o als ciutadans nacionals residents a l'estranger és el test PCR. No obstant això, alguns països accepten qualsevol tipus de prova molecular realitzada a partir de mostres extretes mitjançant un hisop nasofaringi. Això inclou, a part de la PCR, la prova LAMP, molt més ràpida (amb resultat a les hores d'haver extret la mostra) i també més econòmica. Aquesta prova està recomanada sobretot per a aquells viatgers amb un calendari molt atapeït i per als que realitzar una PCR no els permet complir amb els requisits exigits per part del país de destí i disposar de l'informe de la prova abans de volar. Des de fa una setmanes, alguns països també accepten proves ràpides d'antigen, com és el cas d'Itàlia o Panamà, facilitant la preparació del viatge per part del viatger.

Finalment, cal tenir en compte que alguns països obliguen a presentar, a més d'un test PCR (o un altre de detecció d'infecció activa de virus), un test serològic d'anticossos contra la SARS-CoV-2, com és el cas del Marroc o Finlàndia, per completar l'estudi sobre la malaltia i veure si el viatger presenta immunitat enfront de virus.

La majoria de països que demanen als viatgers que realitzin un test al país d'origen requereixen que es faci com a màxim en les 48 o 72 hores abans de viatjar. En aquest sentit, i a l'hora de reservar una cita per realitzar la prova, no només és important conèixer exactament quants dies abans del vol hem de realitzar el test, sinó també escollir un centre o una clínica que ens lliuri els resultats de manera ràpida, sobretot en el cas de la PCR, per assegurar-nos que rebrem l'informe abans d'iniciar el nostre viatge.


Quins passos he de fer per planejar bé el meu viatge?
A continuació et donem una sèrie de consells perquè puguis planejar millor el teu viatge:

1. Informa't sobre els requisits d'entrada al país de destinació en pàgines oficials i actualitza la informació periòdicament per conèixer qualsevol modificació d'última hora.
2. Consulta l'estat de la pandèmia al país de destinació i coneix si es tracta d'una regió de risc per a la COVID-19.
3. En cas que el país de destinació requereixi una prova PCR, reserva el teu vol preferiblement amb data de sortida entre dimecres i diumenge per així poder realitzar el test dins el marge de 48 o 72 hores establert per la majoria de països.
4. Tan aviat tinguis el teu vol programat, sol·licita una cita en un centre sanitari per a realitzar el test i assegura't que tindràs els resultats dins del termini requerit.
5. A la tornada, i segons la presència del virus al país on has viatjat, és recomanable realitzar de nou una prova de COVID-19, per descartar una possible infecció durant el viatge. 


Finalment, cal tenir en compte que a partir d'el 23 de novembre, qui arribi a Espanya per avió o vaixell de 65 països de risc han de comptar amb una PCR negativa. La prova s'ha de fer 72 hores abans de l'aterratge i de moment no s'accepten altres tipus de test a part de la PCR. Així doncs, si nosaltres viatgem des d'Espanya a un d'aquests països haurem de tenir en compte que un parell de dies abans de la tornada a casa haurem de sotmetre'ns a una prova PCR, de manera que haurem de buscar un laboratori o un centre al país de destinació que ens pugui realitzar aquest tipus de test. El govern espanyol mantindrà actualitzat el llistat de països quinzenalment.


VIATGES NACIONALS

La mobilitat nacional entre les diferents províncies i comunitats autònomes està permesa sempre que no hi hagi confinaments puntuals a nivell local. No obstant això, sovint quan viatgem per Espanya és per a visitar familiars o amics, per la qual cosa també és recomanable realitzar-se prèviament un test, especialment quan es tracta de població de risc, ja siguin majors de 60 anys o persones amb patologies prèvies.


On puc realitzar-me el test?
ADN Institut ofereix proves de detecció de la COVID-19, tant tests PCR, prova LAMP o tests ràpids d'antigen, i s'adapta a la teva agenda de viatge per complir amb els terminis establerts per part del país de destinació. Els informes, que poden lliurar-se tant en català, espanyol o anglès, s'envien l'endemà de realitzar la prova.

Sol·licita aquí el teu test.